Havenfestival IJmond (23 en 24 juni a.s.) in teken van vis en duurzaamheid

Visserij en duurzaamheid zijn dit jaar de belangrijkste thema’s van het Havenfestival IJmond, dat op 23 en 24 juni a.s. plaats vindt. Zo wordt in samenwerking met het lokale bedrijfsleven een Visplein XL ingericht en is er door scholieren een kunstwerk gemaakt van afval uit de zee. Het evenement staat bol van de nautische en culturele activiteiten. Dankzij een groot aantal sponsors zijn alle activiteiten gratis toegankelijk!

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestival-klassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2017, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk lijkt succes verzekerd.

IJmuiden Rauw aan Zee
Net als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee, het toeristische brandconcept van de gemeente Velsen, een belangrijke partner van het Havenfestival. Om de samenwerking te benadrukken is in het voorjaar een visreceptenwedstrijd georganiseerd waaraan tientallen mensen hebben meegedaan. De opdracht was om een typisch IJmuidens visrecept in te sturen. Een jury bestaande uit Nico Waasdorp (Fish & Seafood Waasdorp), Debby Kostandy (gemeente Velsen) en tv-kok René Pluijm (Pluijms Eetbare Wereld) hebben uit de inzendingen drie recepten gekozen waarop via Facebook gestemd kon worden. Het winnende recept kan tijdens het Havenfestival worden geproefd in het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen (zolang de voorraad strekt). Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen.

Visplein XL
Tijdens het Havenfestival IJmond wordt de oprichting gevierd van de stichting Noordzeevis uit IJmuiden. Belangrijkste doel is om de consumptie van verse vis uit IJmuiden te stimuleren door de herkenbaarheid en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten. Het stichtingsbestuur is voornemens om dit merk samen met het lokale bedrijfsleven stevig op de kaart te zetten. Op de Trawlerkade gebeurt dit onder meer op het Visplein XL, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen kan het winnende visrecept worden geproefd (zolang de voorraad strekt). En als klap op de vuurpijl ligt de SCH-45 aan de kade, waar het pulskoor wordt gedemonstreerd en uitleg wordt gegeven over verduurzaming van de visserijketen. De komst van deze kotter is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Cornelis Vrolijk, dat onlangs de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekende. Diverse toonaangevende bedrijven zijn hiermee overeengekomen dat de maritieme afvalkringloop gesloten moet worden door afvalpreventie, afvalmanagement en afgiftemaximalisatie.

Lees verder

Uit ons archief