Havenfestival IJmuiden in teken van duurzaamheid en innovatie

Het Havenfestival IJmuiden vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Duurzaamheid en innovatie zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival. Zo wordt in samenwerking met Stichting Noordzeevis IJmuiden, Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp een groot visplein ingericht, zorgt Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) voor groene windenergie en is de horeca grotendeels plasticvrij. Het evenement staat bol van de nautische en culturele activiteiten. Dankzij een groot aantal sponsors zijn alle activiteiten gratis toegankelijk.

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met havenfestivalklassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2018, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Lee Towers, Yes-R en de Havenfestival All Star Band is succes verzekerd!

IJmuiden Rauw aan Zee
Net als vorig jaar zijn de Gemeente Velsen en de toeristische campagne IJmuiden Rauw aan Zee belangrijke partners van het festival. Dit jaar laten zij zien hoe mooi en veelzijdig onze gemeente is. Dankzij de fly-seat. Dit apparaat brengt 14 personen tegelijk naar een hoogte van ruim 30 meter. Vanuit een comfortabele stoel, gezekerd met een 5-puntsgordel, kijken bezoekers uit over IJmuiden met zijn haven, industrie, woonkernen, strand en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Cornelis Vrolijk en Kloosterboer Hoofdpodium
Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk en Kloosterboer zijn dit jaar naamgever van het hoofdpodium aan de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat deze bedrijven Havenfestival IJmuiden een warm hart toedragen. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi programma met optredens van Lee Towers, Yes-R en de havenfestival All Star Band met lokale muzikanten onder leiding van Daan van Putten en gastoptredens van onder andere Britney de Looff (TVOH), Bart Gerrits (The Local Boyzz), de dames van Stijl Achterover, Eva Been & Nikita Doornbos en Eline Schmidt. Overdag is het aanbod op het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium zeer divers: van big band tot sneak preview van het project The Wall tot dancevoorstellingen van Danceworks Velsen en Balletstudio Jolein.

Beide IJmuidense havenbedrijven leveren ook een bijdrage aan het thema duurzaamheid. Cornelis Vrolijk is een echt familiebedrijf. Daarom denken zij in generaties en willen zij dat ook onze (klein)kinderen kunnen blijven vissen. Ze vissen daarom op een duurzame wijze, waarbij ze oog hebben voor innovaties op het gebied van selectieve en milieuvriendelijke vistechnieken. Cornelis Vrolijk werkt samen met onderzoekers om verantwoord beheer van visbestanden te ondersteunen. Vissen voor altijd! Daarnaast gaat Cornelis Vrolijk voor een schone zee door de plastic soup tegen te gaan. Het plastic afval wat zij op zee vangen gaat terug aan wal (Fishing for Litter). Kloosterboer kiest ook voor duurzaamheid. Door zijn huidige magazijnen te upgraden en te voorzien van onder andere zonnepanelen, windmolens en LED-verlichting. En door zijn nieuwe hoogbouwmagazijnen duurzaam te bouwen volgens de norm BREAAM Outstanding. Deze nieuwe vrieshuizen leveren een reductie op van 37% tot 45% aan energie- en CO2-uitstoot.

Rabobank IJmond Stage
Rabobank IJmond is dit jaar naamgever van het podium dat volledig is opgebouwd uit zeecontainers. Met dit stoere Rabobank IJmond Stage benadrukt de bank zijn maatschappelijke betrokkenheid, want op dit podium treden vooral lokale talenten op. Het programma is in samenwerking met KOEL Creative Productions samengesteld met op zondag The Voice of Velsen als blikvanger. Op dit bijzondere podium zijn ook optredens van Orchestre Partout, dat voornamelijk uit vluchtelingen bestaat. Het Havenfestival is erg blij met de steun van Rabobank IJmond!

Duurzaamheid
Het thema van het Havenfestival is duurzaamheid en dat is te merken ook. Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) zorgt voor groene stroom van de windmolens voor het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium en voor het Rabobank IJmond Stage. Daarnaast is er veel aandacht voor de duurzame visserij en het tegengaan van plastic soup in onze zeeën. Naast de betrokkenheid op maatschappelijk gebied draagt de Rabobank ook nog zijn steentje bij aan het thema van dit jaar. Tijdens het Havenfestival drink je koffie uit biologisch afbreekbare koffiebekers. Dit wordt mogelijk gemaakt door Rabobank IJmond. Er wordt ook extra aandacht besteed aan de inzameling van afval.

Noordzeevis uit IJmuiden Plein
Op het Noordzeevis uit IJmuiden Plein worden in samenwerking met Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het Noordzeevis uit IJmuiden Paviljoen zijn de hele dag kookdemonstraties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het onlangs verschenen receptenboek van Noordzeevis uit IJmuiden.

Lees meer

Voor meer informatie: http://www.havenfestivalijmuiden.nl/

Uit ons archief