OV IJmond Nieuws

Toespraak Nieuwjaarsgala Ton van der Scheer

Dames en heren,

Van harte welkom op het Nieuwjaarsgala van OV IJmond. In het bijzonder heet ik welkom de gedeputeerden van de provincie Noord-Holland, Elisabeth Post en Jaap Bond, de burgemeester van Velsen, Frank Dales, de drie wethouders van economische zaken Arjen Verkaik, Tim De Rudder en Anke de Vink-Hartog, en natuurlijk onze ereleden en hun partners.

Om maar meteen met iets moois te beginnen: het gaat goed met de IJmond! Net als de rest van Nederland groeit de economie, maar bij ons gaat dat net iets harder dan in andere regio’s. De havens, de visserij, de windenergie, het toerisme en andere sectoren zijn volop in beweging. En wat dacht u van de maakindustrie? Op tal van plekken wordt geïnvesteerd, geïnnoveerd en samen opgetrokken. Allemaal ontwikkelingen waar wij als ondernemersvereniging blij van worden.

Maar wij zien ook belangrijke uitdagingen. Lukt het ons om voldoende mensen op te leiden voor technische beroepen? Wat betekent de mogelijke fusie van Tata Steel met Thyssen Krupp voor de positie van de staalindustrie in de IJmond? Wat voor impact hebben de klimaat- en energie afspraken voor bedrijven in onze regio? Hoe bereiden wij ons voor op de transitie naar een circulaire economie? Hoe zorgen we ervoor dat de IJmond bereikbaar blijft? Wat brengt de Brexit ons, wat zijn de gevolgen voor de visserij en voor de ferry verbinding met Newcastle? En kunnen we de Averijhaven omvormen tot Energiehaven?

Het doet ons goed dat veel van deze zaken samen worden opgepakt. Door het bedrijfsleven onderling, maar ook door bedrijven en de overheid. Het leggen van verbindingen is cruciaal voor een krachtige IJmond. Wij leveren daar graag een bijdrage aan door te participeren in tal van overlegstructuren en samenwerkingsverbanden. Niet alleen in de IJmond, maar ook daarbuiten.

U zult begrijpen – en daarmee herhaal ik mijn eerdere woorden – dat wij groot voorstander zijn van een nóg intensievere samenwerking tussen de IJmond-gemeenten. Dat steeds meer politici het F-woord durven uit te spreken, zoals wethouder Tim De Rudder onlangs deed op onze kerstborrel, vind ik een goede zaak. Kijk maar eens wat er om ons heen gebeurt. In 2007 waren er in Nederland nog 443 gemeenten, nu zijn dat er nog maar 380. Laten we vooral zorgen dat we de boot niet missen! Eén ding staat vast: de kiezer is op 21 maart als eerste aan zet. Zegeviert er in elke gemeente een uitgesproken voorstander van een samenvoeging, dan is daarmee een belangrijke horde genomen. Het bedrijfsleven en tal van organisaties hebben deze stap al gezet, dus zo eng is het echt niet.

Voor ik verder praat over de toekomst van onze mooie regio, blik ik graag nog even terug op het afgelopen jaar. In 2017 heeft onze vereniging een aantal veranderingen ondergaan. Naar aanleiding van de ledenenquête hebben wij een beleidsvisie voor de komende jaren opgesteld. OV IJmond werkt aan een bottom-up-structuur, waarbij de clusters en clusterhoofden meer autonomie krijgen. De clusters zijn verdeeld over vijf bestuursleden, waardoor iedereen een duidelijk aanspreekpunt heeft.

Deze vernieuwde opzet moet resulteren in een toekomstbestendige vereniging waarin elk type ondernemer zich thuis voelt. Van zzp-er tot multinational. Daarom vind ik het ook fijn om te zien dat er vanavond veel nieuwe gezichten in de zaal zitten. Zij hebben mede door de activiteiten van het Cluster Jong hun draai gevonden binnen onze vereniging. Nieuwe aanwas is heel belangrijk voor een instituut als een ondernemersvereniging. Maar dat hoef ik u niet uit te leggen. Van harte welkom bij OV IJmond!

Niet alleen onze vereniging verandert, maar ook de wereld om ons heen. Van het bedrijfsleven wordt verwacht dat zij haar verantwoordelijkheid neemt, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Binnen een paar jaar moeten alle bedrijven in Nederland hun energieverbruik aanzienlijk hebben teruggebracht. Leden van OV IJmond kunnen hierbij de hulp inroepen van GreenBiz, waarin wij samenwerken met de Omgevingsdienst. Waar samenwerking toe kan leiden zien we bij de invoering van Parkmanagement in het Middenhavengebied en bij de initiatieven van GreenBiz op de Kagerweg in Beverwijk. Hier gaan 32 bedrijven met elkaar aan de slag om energieverbruik terug te dringen. De plannen voor andere bedrijventerreinen liggen al klaar. Wij hopen dat u bereid bent aan te haken, want als het gaat om verduurzamen sta je samen sterker!

Dat geldt trouwens ook voor de uitdagingen op het gebied van circulaire economie. Ontwikkelingen in de wereld en aangescherpte regelgeving maken het noodzakelijk om bedrijfsprocessen onder de loep te nemen. Wegkijken kan niet meer. Bij grote bedrijven staat dit thema inmiddels prominent op de agenda. Zij hebben al een start gemaakt met hergebruik en het verhogen van bijvoorbeeld de levensduur van producten. Maar geldt dat ook voor het MKB?

Wij brengen u graag in contact met organisaties die verstand hebben van de vele veranderingen die op ons afkomen. Die gidsfunctie zien wij als één van onze voornaamste taken. Onze kernwaarden zijn niet voor niets: verbinden, behartigen, netwerken en kennisdeling! Een ander voorbeeld van een succesvol samenwerkingsverband is Techport. Bedrijven uit de maakindustrie, onderwijsinstellingen en overheden maken samen werk van werving, scholing en innovatie.

De IJmond groeit langzaam maar zeker uit tot dé maakregio van Nederland. Zeker als we straks een fysieke campus hebben waar wij mensen kunnen opleiden en waar bedrijven bezig zijn met innovatieve projecten. In ieder bedrijf zit techniek. Als lid van OV IJmond bent u automatisch lid van Techport. Maak daar gebruik van, want de kennis en het netwerk kunnen van grote waarde zijn voor de toekomst van uw onderneming.

Innoveren, dames en heren, is iets waar vrijwel elk bedrijf de komende jaren mee te maken krijgt. De uitdrukking ‘stilstand is achteruitgang’ is misschien wel actueler dan ooit. Gelukkig gebeurt er al heel veel in onze regio. De pulsvisserij – vissen met elektrische stroomstoten – is daar een mooi voorbeeld van. En even tussendoor: de omzet van de Hollandse Visveiling groeide weer verder tot boven de 70 miljoen euro en naar een marktaandeel van 23 %. Het gaat goed met de visserij! Maar ook de introductie van de Hisarna-technologie bij Tata Steel – staalproductie met 20 procent minder Co2-uitstoot – is het vermelden meer dan waard. En wat dacht u van de interesse van Siemens om een high-tech Rode Kruis Ziekenhuis te bouwen in Beverwijk?

We kunnen niet meer zonder innovatie. Daarom is het zo goed dat we elkaar steeds vaker opzoeken zoals bij de Innovation Tribe van Techport, een innovatieplatform voor de maakindustrie waar concrete vraagstukken worden besproken. Dit heeft al geleid tot uitwisseling van kennis tussen Tata Steel en Crown van Gelder, iets dat ondanks de rijke historie van beide bedrijven niet vaak gebeurde. Een mooi succes dat aantoont dat je als ondernemer altijd verder moet kijken dan je eigen voordeur.

Een ander belangrijk thema is mobiliteit. Het wordt steeds drukker in onze regio. We moeten er met elkaar voor zorgen dat de IJmond bereikbaar blijft. We begonnen 2017 met de ingebruikname van de gerenoveerde Velsertunnel. Nogmaals complimenten aan de Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat voor de manier waarop dit is gerealiseerd. Het is een goede zaak dat gemeenten en provincie zijn begonnen met het verbeteren van de infrastructuur en het openbaar vervoer. De komst van hoogwaardig busvervoer naar de IJmond is een heel mooi resultaat.

Als ondernemersvereniging zijn wij minstens net zo blij met de voortzetting van IJmond Bereikbaar. Dit project voorziet onder meer in het stimuleren van woon-werkverkeer per fiets. Maar ook de continuering van de extra spitspont en stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van een elektrische fiets of scooter zijn positieve zaken! Vorig jaar maakte ik al melding van de plannen om het personenvervoer over water – vroeger de Fast Flying Ferry geheten – te herintroduceren. Daarbij speelt natuurlijk de wens dit in te passen in het nieuwe Duurzame Havenbeleid van Amsterdam. De komende maanden verwacht ik dat de ondernemers met nieuws zullen komen.

Zonder een goede bereikbaarheid komen de vele ideeën voor toerisme trouwens ook niet tot wasdom. We hebben een hele aantrekkelijke regio, maar we moeten wel groter denken. Als het overzicht ontbreekt, zie je niet wat voor mooie dingen we hier hebben. Het draagvlak onder toeristische ondernemers moet verder groeien. Tegelijkertijd moet de overheid een meer faciliterende rol oppakken. Toerisme en economie kunnen niet los van elkaar gezien worden. Ik hoop dat daar tijdens de college-onderhandelingen in het voorjaar rekening mee wordt gehouden bij het samenstellen van de portefeuilles.

Als we inzoomen op de havens, dan is het evident dat wij ons richten op het behoud van een krachtig havenbekken. De functie van de havens in IJmuiden en Velsen-Noord, Tata Steel en Beverwijk moet altijd voorop blijven staan. Wij hebben begrip voor de woningbouw opgave waar de regio voor staat, maar die mag niet ten koste gaan van haven gebonden activiteiten. Daarom pleit ik op deze plek voor één IJmond-haven. Om met de woorden van Jaap Bond te spreken: de gemeente Velsen heeft haar leesbril gevonden. Het beheer en de exploitatie van De Grote Hout wordt binnenkort overgedragen aan Zeehaven IJmuiden NV.

Zeehaven gaat samen met MEO, Crown van Gelder, Tata Steel en andere bedrijven aan de slag om daar een succes van maken. Het kan niet anders dan dat Havenbeheer de Pijp in Beverwijk nu snel volgt en er een Zeehaven IJmond NV ontstaat. Dat zou een enorme winst betekenen omdat er dan één krachtige partner in het IJmond-deel van het Noordzeekanaalgebied ontstaat. Met het oog op recente ontwikkelingen in de hoofdstad lijkt mij dit geen overbodige luxe.

Wij roepen onze overheden op samen met het bedrijfsleven een omgevingstafel te vormen voor de regio IJmond. Met als doel om de ruimtelijke en milieutechnische zaken tussen overheden en ondernemers met elkaar uit te wisselen. Ter voorkoming van misverstanden en onnodige vertragingen.

Over de MRA gesproken. In 2018 willen wij onze regio nóg nadrukkelijker positioneren als strategische partner van de Metropoolregio Amsterdam. Daarom hebben wij recent het initiatief genomen om de eerstvolgende conferentie van Flows of Food van de Foodcouncil MRA naar IJmuiden te halen. Hiermee geven we onze reders, de zeehaven, de visserijsector en de vis zelf en daarmee onze regio een nieuw platform.

Dames en heren, ik ben alweer te lang aan het woord. Tijd om af te ronden. Dat doe ik door de mensen van Landgoed Duin & Kruidberg, de leden van onze activiteitencommissie en uiteraard onze sponsors heel hartelijk te bedanken voor hun bijdrage aan deze mooie avond.

Ik hoop u straks nog even persoonlijk te spreken tijdens de borrel. Mocht dat niet lukken, dan krijgt u dinsdag een herkansing tijdens onze nieuwjaarsreceptie in Brafoer. Voor nu: een smakelijke voortzetting!

Uitgesproken door Ton van der Scheer op 7 januari 2018 te Santpoort-Noord

Voor de foto’s van het Nieuwjaarsgala: klik hier.

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Lunchbijeenkomst – Voldoet jouw onderneming aan CSRD?

10e Algemene Ledenvergadering

Haringparty @ Vishal IJmuiden

Business Volleybal Cup

ZomerBBQ

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo